fornamn.efternamn@vvatten.se
Pappersbruksallén 1 A, 702 15 Örebro
Box 33 510, 701 35, Örebro
Patrik Schelin
Vd
Lisa Ahlström
Projektchef
Anders Tell
Biträdande projektchef
Lars Ferbe
Senior advisor
Tove Engqvist
Kommunikationsansvarig
Denis Dosic
Ekonomiansvarig
Bettan Bergström
Upphandlingsansvarig
Erik Blom
Markförhandlare
Albin Månsson
Projektledare Miljö
Anna Grönholm
Projektledare Berg
Mathias Engvall
Projektledare sjöledningar/intag
Mikael Olsson
Projektledare Ledningsnät
Jennie Brobakken
Projektkoordinator
Amanda Hedström
Datasamordnare
Vätternvatten kommer att innebära en tryggad framtida dricksvattenförsörjning i delägarkommunerna. Projektet finansieras genom VA-taxan.
Vätternvatten finansieras genom VA-taxan. Det innebär att kostnaden för projektet kommer att påverka de som är anslutna till det kommunala vattnet i delägarkommunerna Hallsberg, Kumla, Lekeberg och Örebro kommun – det vill säga de som också kommer att nyttja systemet.
Preliminära beräkningar pekar på en kostnadsökning på cirka 300 kronor för de som är anslutna till kommunalt vatten i delägarkommunerna.
Det är i dagsläget svårt att ge någon exakt siffra på vad Vätternvatten kommer att kosta för dig som konsument.
En preliminär beräkning pekar på en ökning av cirka 300 kronor per månad, sett till standardförbrukning av vatten i ett så kallat typhus A.
Den exakta kostnadsökningen är i nuläget inte fastställd, men i takt med att projektets omfattning och genomförande fortskrider kommer denna siffra att redovisas löpande.
Det är svårt att med säkerhet säga vad totalkostnaden för Vätternvattenprojektet kommer att landa på. Kostnadsbedömningar görs löpande varefter utredningarna fortskrider och den senaste bedömningen i 2019 års kostnadsläge visa att ett genomförande av Vätternvatten kommer att kosta drygt 4 miljarder kronor.
Slutkostnaden kan antas bli ytterligare högre då prisläget ökar med tiden och insatserna detaljprojekteras samt att entreprenaddelen är svår att bedöma när projektbygget ligger längre fram i tiden.
När Vätternvattenlösningen utformas görs detta utifrån ett ekonomiskt och hållbart perspektiv.
Vättern ligger cirka 50 höjdmeter över Närkeslätten. Höjdskillnaden innebär att vattnet via bergtunneln kommer att kunna transporteras med självfall. Det här är en stor vinst både för miljö och plånbok. Pumpningen av vatten till och från vattenverk är nämligen vanligtvis mycket energikrävande i dagsläget.