Pappersbruksallén 1 A, Örebro
Box 33 510, 701 35, Örebro
Göran Lunander
Vd
Lisa Ahlström
Projektchef
Anna Håkansson
Ekonomichef
Tove Engqvist
Kommunikationsansvarig
Anders Tell
Biträdande projektchef
Lars Ferbe
Senior advisor
Erik Blom
Markförhandlare
Albin Månsson
Projektledare Miljö
Anna Grönholm
Projektledare Berg
Mikael Olsson
Projektledare Ledningsnät
Jennie Brobakken
Projektkoordinator
För att Vätternvatten ska kunna lösa regionens dricksvattenförsörjning behövs tillgång till områden för det planerade dricksvattensystemet. Det handlar om mark och fastigheter i anslutning till Vätternvattens anläggningar.
Vätternvatten har sedan länge arbetat med undersökningar av mark, berggrund och grundvattennivåer för projektet och har då kontaktat och tecknat överenskommelser om detta med berörda fastighetsägare.
Den planerade dricksvattentunneln kommer förläggas på djup upp till över 100 meter under markytan, som i berört område i huvudsak består av skogsmarker med begränsad bebyggelse. Sträckningen planeras bland annat för att medföra minsta möjliga påverkan på berörda fastigheter, minimera tunnellängden och undvika bergborrade brunnar.
Längs den planerade tunnellinjen kommer Vätternvatten, inför tillståndsansökan till Mark- och miljödomstolen, att definiera ett så kallat påverkansområde. Inom påverkansområdet kan en grundvattensänkning i jord och berg komma att ske under anläggnings- och driftskedet.
Via olika kontrollprogram kommer Vätternvatten att följa vilken påverkan tunneln har på omgivningen. Utifrån kontrollprogrammen planeras åtgärder som förhindrar, minimerar och kompenserar eventuella konsekvenser
Mer information ges till berörda fastighetsägare när tunnellinjen är fastställd.
Från vattenverket i Hallsberg kommer det att anläggas vattenledningar till delägarkommunerna. Den planerade sträckan för ledningarna kommer att utgå från flera kriterier. Sträckan planeras på åkermark eller annan öppen mark för att undvika bebyggelse och möjliggöra viss markanvändning ovan ledningarna.
Ledningssträckan kan även följa befinliga kraftledningsgator där förfogandet över marken redan är begränsat. Varje delägarkommun har även anvisat Vätternvatten ett antal fasta passagepunkter som sträckan anpassas till.