fornamn.efternamn@vvatten.se
Pappersbruksallén 1 A, 702 15 Örebro
Box 33 510, 701 35, Örebro
Patrik Schelin
Vd
Lisa Ahlström
Projektchef
Anders Tell
Biträdande projektchef
Lars Ferbe
Senior advisor
Tove Engqvist
Kommunikationsansvarig
Denis Dosic
Ekonomiansvarig
Bettan Bergström
Upphandlingsansvarig
Erik Blom
Markförhandlare
Albin Månsson
Projektledare Miljö
Anna Grönholm
Projektledare Berg
Mathias Engvall
Projektledare sjöledningar/intag
Mikael Olsson
Projektledare Ledningsnät
Jennie Brobakken
Projektkoordinator
Amanda Hedström
Datasamordnare
När vattnet ska föras från Vättern till det nya vattenverket utanför Hallsberg och vidare ut till delägarkommunerna, behövs markåtkomst för bland annat bergtunneln, byggetableringar och markförlagda ledningar.
Vätternvattens mål är alltid att så långt det är möjligt komma överens med dig som mark- och fastighetsägare, om våra vägar och intressen möts.
Vätternvattens verksamhet och anläggningar kommer att generera olika typer av påverkan. För områden och utrymmen som behövs för bergtunnel och ledningsnät kommer vi att ansöka om ledningsrätt via Lantmäteriet. Länk till annan webbplats.
En ledningsrätt omfattar, efter vad som bestäms i lantmäteriförrättningen, befogenheten att inom en fastighet vidta de åtgärder som behövs för att anlägga och använda ledningen. Större utrymmen eller ytor än vad som krävs för anläggning och drift av ledningen får ej nyttjas.
Vätternvatten kommer att kontakta och informera berörda mark- och fastighetsägare och erbjuda en möjlighet att teckna ett markupplåtelseavtal med Vätternvatten innan ledningsrättsförfarandet inleds. Läs mer om markupplåtelseavtal nedan.
För andra nyttjanderätter som inte omfattas av ledningsrätts- eller tillståndsprövning, vill Vätternvatten så långt det är möjligt träffa överenskommelser om villkor och ersättningar med berörda. Det kan handla om avtal för att utföra undersökningar, markarrenden, hyresavtal för lokaler eller rätten att använda enskilda vägar för transporter.
I ett markupplåtelseavtal regleras att ledningar får anläggas inom en viss yta på en fastighet. Det ger ledningsägaren rätt att anlägga och förvalta ledningen och fastställer dom villkor och bestämmelser som ska gälla mellan ledningsägare och fastighetsägare. Även ersättningsprinciper för upplåtelsen och hur eventuellt uppkomna skador ska regleras ingår i ett sådant avtal. Avtalet utgör en frivillig överenskommelse och vi kommer att informera berörda fastighetsägare inför att det blir möjligt att teckna ett sådant avtal med oss.
Markåtkomsten för tunnel och ledningar kommer att kompenseras med en engångsersättning till berörda fastighetsägare, vilket kallas för intrångsersättning. Läs mer om principerna för intrångsersättning i fjärde kapitlet i expropriationslagen Länk till annan webbplats..
För ytor som behöver nyttjas tillfälligt under byggtiden vill Vätternvatten avtala om nyttjande och ersättning med berörda fastighetsägare utifrån gällande normer och marknadsläge.
Vätternvattens markförhandlare heter Erik Blom. Kontakta Erik om du har frågor om markåtkomst.
Markförhandlaren företräder Vätternvatten med ansvar för markåtkomst- och ersättningsfrågor gentemot fastighetsägare och andra parter som berörs av projektet. Även olika tillstånds- och fastighetsrättsliga frågor handläggs av markförhandlaren. Rollen bygger mycket på att via öppen och tydlig kommunikation skapa förutsättningar för att teckna avtal och överenskommelser med berörda, samt tillse att vi förhåller oss till gällande lagstiftning och praxis inom området för markåtkomst. Våra skyldigheter är minst lika viktiga som de rättigheter vi behöver för projektet, och målsättningen är att med lyhördhet och respekt för alla intressenter verka för ett ömsesidigt smidigt genomförande.