fornamn.efternamn@vvatten.se
Pappersbruksallén 1 A, 702 15 Örebro
Box 33 510, 701 35, Örebro
Patrik Schelin
Vd
Lisa Ahlström
Projektchef
Anders Tell
Biträdande projektchef
Lars Ferbe
Senior advisor
Tove Engqvist
Kommunikationsansvarig
Denis Dosic
Ekonomiansvarig
Bettan Bergström
Upphandlingsansvarig
Erik Blom
Markförhandlare
Albin Månsson
Projektledare Miljö
Anna Grönholm
Projektledare Berg
Mathias Engvall
Projektledare sjöledningar/intag
Mikael Olsson
Projektledare Ledningsnät
Jennie Brobakken
Projektkoordinator
Amanda Hedström
Datasamordnare
I Vätternvattens uppdrag ingår att utreda förutsättningarna för att göra sjön Vättern till delägarkommunernas nya vattentäkt. Detta ska uppnås genom att en cirka fyra mil lång tunnel byggs mellan Vättern och ett nytt vattenverk i Håkamo, Hallsberg. Därifrån ska markförlagda vattenledningar byggas för att leda vattnet fram till delägarkommunerna.
Just nu utreds utformning, förläggning och byggnation av vattenledningssystemet.
Ett område där det nya vattenledningssystemet planeras byggas har under flera år arbetats fram i samverkan tillsammans med Vätternvattens delägarkommuner. Ett väl tilltaget utredningsområde har definierats, där tekniska, ekonomiska och påverkansperspektiv vägts in. Inom utredningsområdet ska det bäst lämpade ledningsstråket för vattenledningarna lokaliseras.
Utredningsområdet är större än vattenledningsområdet som slutligen kommer att tas fram och genomföras.
Kartbild över utredningsområde för vattenledningssystem, uppdaterad december 2022.
Med start i januari 2023 utförs geotekniska markundersökningar inom utvalda områden för att kartlägga mark- och grundvattenförhållanden inom utredningsområdet.
Undersökningarna utförs från en borrbandvagn där olika provtagningar genomförs, bland annat för att få information om jordlagrens fasthet och sammansättning. Borrhålen har en diameter på cirka 10 cm och fylls igen efter att borrningarna är utförda.
Där undersökningarna utförs har vi avtalat med berörda markägare.
Borrbandvagnen utför markundersökningar.
I november 2022 genomfördes arkeologiska undersökningar inom utredningsområdet.
När markområden ska exploateras krävs samråd med Länsstyrelsen. Som tillståndsmyndighet beslutar sedan Länsstyrelsen om arkeologiska utredningar för att få veta om det finns fornlämningar som berörs inom det aktuella området. Länsstyrelsen har handlat upp arkeologer från SAU (Societas Archaeologica Upsaliensis) för att genomföra den arkeologiska utredningen.
Den arkeologiska utredningen inleddes med kart- och arkivstudier där arkeologerna kartlade tidigare kända fornlämningar.
Detta kompletterades under november 2022 med fältinventeringar för att identifiera ej tidigare kända platser för fornlämningar.
Berörda mark- och fastighetsägare kontaktades innan dess att fältundersökningarna genomfördes.
Under oktober 2022 höll Vätternvatten informationsmöten för fastighetsägare längs huvudledningsstråket. Här presenterades Vätternvattenprojektet och ledningsprojektet.
Se presentation från informationsmötet nedan.
Med start i september 2022 genomförde Vätternvatten platsbesök inom utredningsområdet. Syftet var att bilda sig en uppfattning om markförhållandena och bedöma var fortsatta markundersökningar kan bli aktuella.
Samtlig personal från Vätternvatten bar gula västar med Vätternvattens logotyp på.
Berörda mark- och fastighetsägare inom utredningsområdet kontaktades under augusti 2022 via ett informationsbrev, med information om de kommande platsbesöken.
Se de informationsbrev som skickats till berörda fastighetsägare nedan.
Mikael Olsson är projektledare för vattenledningsnätet. Kontakta honom om du har några frågor.